Hoe een mental coach kan helpen bij het behalen van doelstellingen

Een mental coach is iemand die je bij belangrijke beslissingen en punten in je leven kan ondersteunen en je kan helpen door adviezen te geven. Ook bij het behalen van doelstellingen kan een coach ondersteunend zijn en ervoor zorgen dat je je doelen behaalt.

Belangrijk is om eerst goed op een rijtje te hebben welke doelen je hebt. Dit noemen we het specificeren van doelen. Het doel moet specifiek zijn (niet te algemeen), tijdsgebonden en meetbaar. Pas als de doelen aan de hand van bovenstaande criteria zijn omschreven kun je samen met de mental coach op zoek gaan naar hoe de doelen behaald kunnen worden.

Een duidelijke plan en doestelling

gezond eten afvallenHet behalen van de doelen wordt meestal aan de hand van een duidelijk plan gedaan. Alleen met een plan waarbij stap voor stap wordt beschreven hoe het doel behaald kan gaan worden is de kans op succes het grootst. Waar rekening mee gehouden moet worden is dat er niet te grote stappen worden beschreven. 30 kilo afvallen kan een doel zijn, maar moet vervolgens wel als subdoel worden beschreven zodat het overzichtelijk en haalbaar blijft. 5 kg afvallen in de komende 6 weken is geschikt als subdoel omdat het tijdsgebonden, specifiek, meetbaar en haalbaar is.

Beloningen voor doelen

Als er (sub)doelen behaald worden kan de mental coach ervoor kiezen om zijn cliënt te belonen. Het is uit onderzoek naar voren gekomen dat gedragsverandering door middel van beloningen positief beïnvloed wordt. Hierdoor wordt er sneller resultaat behaald.

Het traject bijvoorbeeld mental coach kan een aantal weken in beslag nemen, zodat de cliënt wat hulpmiddelen aangereikt krijgt om zelf aan de slag te gaan. Het kan ook zo zijn dat de persoon liever een wat intensievere begeleiding wil en nodig heeft. Dit is zeker het geval wanneer het gaat om wat ingrijpendere levensveranderingen.

Written By jurian